Informatikai hálózatépítés

Az informatikai hálózatépítés teszi lehetővé a stabil és megbízható internetelérést, ami ma már nemcsak a munkahelyen nélkülözhetetlen, hanem otthon is. Egyre több olyan eszköz fordul elő a háztartásban, ami képes az internetre csatlakozni és azon keresztül kommunikálni, mi magunk is egyre több eszközt használunk különböző feladataink elvégzéséhez, valamint sokszor fordulhat elő, hogy kényelemből vagy szükségből, de otthonról kell dolgozni.

Ahhoz, hogy ez valóban kényelmes és zökkenőmentes legyen, tervezés szükséges. Az nem jó és hatékony megoldás – költség szempontjából sem -, hogy ahol éppen vagyok a házban, oda rakok egy routert és akkor majd jó lesz a wifi. Azonban néha ebben a szobában dolgozunk, néha abban, máskor a tetőtérben, vagy éppen a kertbe mennénk ki a legszívesebben. Ez a gondolkodás hamar oda vezethet, hamar azon vesszük észre magunkat, hogy majdnem minden szobában van egy router és sokszor mégsem úgy működik a rendszer, ahogy szeretnénk, vagy már éppen azt sem tudjuk, hogy melyik routerben mit állítottunk be. Ezért kell a rendszert megtervezni. Nemcsak akkor ha kábelezni szeretnénk, hogy milyen vastag falat kell éppen átfúrni, a wifi esetében is éppen olyan fontos figyelembe venni nemcsak a távolságokat, hanem a falak vastagságát, de még az anyagukat is, hiszen a rádiójelet a különböző anyagok különböző mértékben engedik át. Valamint a hálózatra kapcsolódó eszközök számát sem szabad figyelem nélkül hagyni. Ezért egy vezetékes és vezeték nélküli hálózat tervezésekor mindezeket figyelembe kell venni és felmérni azokat a pontokat, ahova a wifi jeladót el kell helyezni az optimális működés érdekében.

A vállalkozásoknak a nagyobb hálózati terhelés és a biztonsági igények miatt, valamint a munka hatékonysága miatt van szüksége egy stabil, megbízhatóan működő hálózatra, hiszen zökkenőmentesen szeretne kommunikálni munkatársaival, ügyfeleivel, beszállítóival és az irodában lévő eszközökkel: szerverekkel, nyomtatókkal, hálózati tárolókkal, stb.

Az informatikai hálózat biztonsága szempontjából nem csak a fizikai biztonságra kell ügyelni, azon belül is az illetéktelenek számára nem hozzáférhetővé téve a hálózati eszközöket, hanem – amire sokan nem gondolnak – az időjárás viszontagságai ellen is meg kell védeni a hálózatot. Akkor is, ha csak egy épületen belül alakítunk ki hálózatot, de akkor különösen, ha több épületet kell egy hálózatba rendezni. Ha nincs meg a kellő villám védelem akkor egy kisebb vihar is komoly károkat okozhat a hálózati eszközökben és így az egész rendszerben, ami fennakadásokhoz, a munka megállásához vezet.
Továbbá a hálózati biztonságról sem szabad elfeledkezni, ami éppen olyan fontos, mint a fizikai védelem. Vállalatok esetében mindenképpen külön figyelmet kell fordítani erre, igény merülhet fel vendég wifi hálózatra is, a tárgyalásokra érkezett ügyfelek számára, aminek a elválasztása a vállalati hálózatról szintén kulcsfontosságú.


Ezért a vállalatok esetében is nagy hangsúlyt kell fektetni mind a vezetékes, mind a vezeték nélküli hálózat megtervezésére, kiépítésére, minőségi eszközöket használva. Mindkettő stabil működése és biztonsága elengedhetetlen egy jól működő vállalat számára.

Vegye kezébe vállalkozásának kommunikációs lehetőségeit és fordítsa a technika tudását a Saját hasznára!